Dziś takie proste, pachnące lasem, latem i domem ciasto. Bez udziwnień, kremów i milionów warstw, tak po prostu pysznie, naturalnie, domowo. Częstujcie się.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu (u mnie truskawkowy)
- 3-4 łyżki kaszy manny
- ok 1/2 litra jagód
Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny (wchłonie sok z jagód) i rozkładamy jagody. Na jagody wykładamy pianę z białek. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C
Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPychota, proste najlepsze!
OdpowiedzUsuńMniami z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ jakiej firmy kisiel że na taki piekny intensywnie różowy kolor?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam a szkoda bo rzadko się taki trafia
Usuń