czwartek, 30 lipca 2020

Jagodowy sernik na zimno


Jagodowy sernik na zimno
To już dosłownie ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno, ale widać po ilości owoców na krzaczkach, że sezon dobiega końca.

Sernik:
  • 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć
  • 1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jagód
Zaczynamy od zalania żelatyny mlekiem, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Następnie spód tortownicy (fi 26 cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Sprawdzamy czy poziom słodkości nam odpowiada i ewentualnie dosładzamy. Wlewamy żelatynę i mieszamy bo połączyła się z masą. Jagody blendujemy. Masę serową dzielimy na 3 równe części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę jagód, do drugiej 3 łyżki, a do trzeciej resztę. Na słomki wykładamy najciemniejszą masę serowo jagodową. Wkładamy na chwilę do lodówki, gdy zgęstnieje wykładamy kolejną część masy, znów chłodzimy i wykładamy ostatnią warstwę. Odstawiamy do lodówki. Oczywiście, możecie po prostu wymieszać jagody z masą serową i nie bawić się w robienie warstw.

Polewa jagodowa:
  • 1/2 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody blendujemy, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, rozprowadzamy na wierzchu sernika. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 godziny.
Smacznego

Jagodowy sernik na zimno

Jagodowy sernik na zimno
Jagodowy sernik na zimno

6 komentarzy:

  1. Racja! Jagody już się powoli kończą! Serniczek idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie jagodowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodowe Love :) Sernik wygląda fantastycznie, a jagody uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jagody czekam co roku z taką samą niecierpliwością :D sernik wygląda świetnie! i super pomysł na wykorzystanie paluszków prtysiowych na spód ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzi za mną sernik na zimno ale o jagodowym to nie pomyślałam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...