To już dosłownie ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno, ale widać po ilości owoców na krzaczkach, że sezon dobiega końca.
Sernik:
- 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć
- 1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany 30 %
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka jagód
Zaczynamy od zalania żelatyny mlekiem, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Następnie spód tortownicy (fi 26 cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Sprawdzamy czy poziom słodkości nam odpowiada i ewentualnie dosładzamy. Wlewamy żelatynę i mieszamy bo połączyła się z masą. Jagody blendujemy. Masę serową dzielimy na 3 równe części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę jagód, do drugiej 3 łyżki, a do trzeciej resztę. Na słomki wykładamy najciemniejszą masę serowo jagodową. Wkładamy na chwilę do lodówki, gdy zgęstnieje wykładamy kolejną część masy, znów chłodzimy i wykładamy ostatnią warstwę. Odstawiamy do lodówki. Oczywiście, możecie po prostu wymieszać jagody z masą serową i nie bawić się w robienie warstw.
Polewa jagodowa:
- 1/2 szklanki jagód
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody blendujemy, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, rozprowadzamy na wierzchu sernika. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 godziny.
Smacznego
Cudowny sernik na zimno <3
OdpowiedzUsuńRacja! Jagody już się powoli kończą! Serniczek idealny!
OdpowiedzUsuńCudownie jagodowo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJagodowe Love :) Sernik wygląda fantastycznie, a jagody uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńna jagody czekam co roku z taką samą niecierpliwością :D sernik wygląda świetnie! i super pomysł na wykorzystanie paluszków prtysiowych na spód ;)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną sernik na zimno ale o jagodowym to nie pomyślałam :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) sezon na jagody jest zdecydowanie za krótki...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuń