Wiem, że oprócz efektownych przekładańców tak jak ja lubicie proste ciasta z sezonowymi owocami i takie właśnie dziś dla Was mam. Jest proste, domowe i pyszne, częstujcie się przepisem.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnej masła (lub margaryny)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy kruche ciasto, robimy to krótko tylko do momentu aż składniki połączą się. 2/3 ciasta umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut, a 1/3 owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
Białka miksujemy ze solą na sztwyną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia.
Dodatkowo:
- około 500 g wiśni
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki cukru
- cukier puder do obsypania
Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą.
2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm), wykładamy wiśnie, a na wiśnie piankę budyniową. Na wierzch na tarce ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 st. C. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Taaak! ja uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto z bezą i wiśniami to mistrzostwo świata!!!
OdpowiedzUsuńMniami uwielbiam te ciasto ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciast bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie chodziło mi po głowie. Chciało mi się ciasta tylko nie wiedziałam jakiego.
OdpowiedzUsuń