Jeśli szukacie jakiegoś efektownego ciasta na weekend to polecą tą kostkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym efektownie się prezentuje i pysznie smakuje. Korzystajcie z letnich owoców, bo teraz są najpyszniejsze.
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka śmietany
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 2 czerwone galaretki
- ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny)
Złożenie:
Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na 1 części rozsmarowujemy 1/2 kremu, przykrywamy 2 częścią i rozsmarowujemy resztę kremu. W 3 części wykrawamy kieliszkiem otwory i nakładamy ją na krem. W otworach umieszczamy owoce i zalewamy całość tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz