Dziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa Kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa Cappuccino:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki kawy cappuccino
Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.
Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 4-5 łyżek mleka
Bardzo fajna inicjatywa, zapraszamy również do nas.
OdpowiedzUsuńSame pyszności! Na pewno fajnie się komponuje z naszą czekoladą.
OdpowiedzUsuń