Ta puszysta i miękka rolada powstała dlatego, że zostało mi sporo kremu od tortu i szkoda było, żeby się zmarnował.
Tak naprawdę do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Należy starannie ubić białka, a potem już tylko przygotować krem.
Rolady biszkoptowe robię zawsze z tego samego sprawdzonego przepisu, bo mam pewność, że ciasto nie popęka ani nie stanie się z nim nic niepożądanego. Będzie ładnie zwinięte i puszyste tak jak lubię.
Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy rolady, nie macie się czego obawiać to naprawdę prosta sprawa, wystarczy, że raz spróbujecie, a pyszne zawijańce biszkoptowe będą często gościć na Waszych stołach.
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 125 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki pulpy mango (możecie zblendować świeże mango, lub użyć gotowej pulpy np. dostępnej tutaj)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy mango oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Genialny krem mango! :)
OdpowiedzUsuń