poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Babka cytrynowa z makiem

 Babka cytrynowa z makiem

Prosta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem.

Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy do babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny 
  • 3 łyżki maku

Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość.  Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy połowę ciasta, do pozostałego dodajemy mak, mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.  

Ja polecam Wam silikonowe formy do babki, których nie trzeba smarować, a ciasto pięknie z nich wychodzi - zobaczcie koniecznie dostępne tutaj.

Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem

Babka wielkanocna





3 komentarze:

  1. 3/4 szkl oleju zapewne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mak wsypujemy do ciasta na samym końcu, czy w jakimś innym momencie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak wsypać do drugiej połowy ciasta i wylać do formy gdzie wcześniej wylane jest ciasto bez maku

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...