poniedziałek, 8 maja 2017

Odrywane cynamonki


Czasem oglądanie programów kulinarnych kończy się u mnie wielką chęcią na upichcenie tego czy owego. Tak było i tym razem naoglądałam się bake off gdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami.  Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis. 

Ciasto drożdżowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego)
  • 1 łyżeczka białego cukru
Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt.

Nadzienie:
  • 1/2 kostki masła
  • 8 łyżek cukru kokosowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych
  • żółtko do smarowania
Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 centymetrowe paski. Te paski układamy obok siebie w blaszce lub tortownicy, zostawiając maleńkie (maks. 0,5cm) odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Można je dodatkowo polukrować, ale nam smakowały takie.

 

21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię oglądać Bake off ale ciacho. Zazwyczaj puszczają ten program późnym wieczorem. I śnią mi się potem te smakołyki, ech -:) Pyszne drożdżówki zrobiłaś .
    Lubię ciasta drożdżowe z tego względu, ze można robić z nich cuda o rożnych kształtach. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Drożdżóweczki jak marzenie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam jak marzenie i częstuje się już zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na to odrywanie z talerza :) No i ten cynamon mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za cynamonem:)Ale moi domownicy bardzo więc przepis się przyda bo wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie cynamonowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym wpadła do Ciebie na takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham cynamonowa ciasta i bułki! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś robiłam odrywane bułeczki... a chyba się skuszę na te odrywane cynamonki:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne drożdżowe, a z cynamonem, to musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny skubaniec! Obserwuję i pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Już wyobrażamy sobie ten zapach cynamonu unoszący się po kuchni <3

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez oglądałam i też mam na nie ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne. Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowne bułeczki, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chciałabym być twoją sąsiadką i zapukać do drzwi na mały poczęstunek:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...