wtorek, 23 maja 2017

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą


Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C

Rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • słoik dżemu malinowego
Rabarbar obieramy i kroimy w drobne kawałki, mieszamy z mąką, cynamonem i połową konfitury. Resztę konfitury rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na nią wykładamy rabarbar.

Beza:
  • 8 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na rabarbar i pieczmy w 170 st. C przez 20 minut bez termoobiegu. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 60 st. C włączamy termoobieg i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Smacznego




14 komentarzy:

  1. Prawie identyczny przepis na ciasto z rabarbarem i dżemem malinowym dostałam od koleżanki i mam piec na weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne ciasto i mogę potwierdzić, że jest rewelacyjne :) Twoje wygląda obłędnie, więc proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o duży kawałek, bo wygląda pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi rabarbar nie znudzi się chyba nigdy! Powiem Ci, że podobne ciacho robię z rabarbarem i mogę je jeść na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne pyszne ciasto u Ciebie. Idealne do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to nie beza,to beziora :D pycha !

    OdpowiedzUsuń
  8. A moje wlasnie sie piecze choc troche zmienione i dodane oby wyszlo i smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A moje wlasnie sie piecze choc troche zmienione i dodane oby wyszlo i smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. A moje wlasnie sie piecze choc troche zmienione i dodane oby wyszlo i smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ulala... rabarbar jak co roku nie zawiódł, także przyjmuję każdy pomysł na raba-ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie to wygląda. Niestety jakoś wyroby z rabarbarem smakowo mi nie podchodzą.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...