wtorek, 30 maja 2017

Kostka makowo herbaciana


Tym razem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie. 

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka.

Masa:
  • 2 budynie o smaku malinowym
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy  1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy ją na budyń. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego







15 komentarzy:

  1. Super ;) miam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja wpadam na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wpadam :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie warstwowe ciasta. :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, jak się zapomni kupić galaretkę :)
    Ja tak mam często :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, a ciasto jest urocze -:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho prezentuje się meeegaaa :) U mnie by się na jednej takiej kostce nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ wspaniałe, musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł z tą galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda ciachohttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja poproszę o kawaleczek tego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy jak mak fajnie chrupie w biszkopcie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie! Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...