Tym razem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki maku
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka.
Masa:
- 2 budynie o smaku malinowym
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy 1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy ją na budyń. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Super ;) miam ;)
OdpowiedzUsuńto ja wpadam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńJa też wpadam :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńKocham takie warstwowe ciasta. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Niesamowicie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jak się zapomni kupić galaretkę :)
OdpowiedzUsuńJa tak mam często :)
Świetny pomysł, a ciasto jest urocze -:)
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się meeegaaa :) U mnie by się na jednej takiej kostce nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałe, musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tą galaretką :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ciachohttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńsuper ciacho !
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę o kawaleczek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy jak mak fajnie chrupie w biszkopcie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń