poniedziałek, 27 lipca 2020

Kruche ciasto z wiśniami


Kruche ciasto z wiśniami
Wiem, że oprócz efektownych przekładańców tak jak ja lubicie proste ciasta z sezonowymi owocami i takie właśnie dziś dla Was mam.  Jest proste, domowe i pyszne, częstujcie się przepisem.

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnej masła (lub margaryny)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy kruche ciasto, robimy to krótko tylko do momentu aż składniki połączą się.  2/3 ciasta umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut, a 1/3 owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.

Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie  (40g) budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
Białka miksujemy ze solą na sztwyną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia.

Dodatkowo:
  • około 500 g wiśni
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder do obsypania
Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą. 
2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm), wykładamy wiśnie, a na wiśnie piankę budyniową. Na wierzch na tarce ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 st. C. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kruche ciasto z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami

5 komentarzy:

  1. Taaak! ja uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto z bezą i wiśniami to mistrzostwo świata!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami uwielbiam te ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe ciast bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takie chodziło mi po głowie. Chciało mi się ciasta tylko nie wiedziałam jakiego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...