piątek, 22 kwietnia 2016

Kokosowy przekładaniec

Uwielbiam te chwile, kiedy mieszam, miksuje, ucieram i zagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka.
Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik. Ale to już musicie wypróbować i ocenić sami, czy tak faktycznie tak jest, czy to tylko moje subiektywne odczucia.




Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.
Beza:
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Masa:
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • czekolada mleczna lub gorzka
  • kilka łyżek mleka
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite jajka i kakao. Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.


4 komentarze:

  1. mm...uwielbiam takie ciasta, chętnie bym się skusiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Ciasto wygląda obłędnie .Mam pytania, odnośnie biszkoptu.Jajka ubijamy razem z żółtkami,czy najpierw białka i dodajemy żółtka.Z góry dziękuję za odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń
  4. w przypadku tego biszkoptu ubijamy całe jajka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...