czwartek, 27 lipca 2017

Biały lion


Dawno temu na blogu pojawił się przepis na Liona i cieszył się on sporą popularnością, a ja w międzyczasie odrobinę zmodyfikowałam to pyszne ciacho i przyrządziłam jego białą wersję, równie pyszną jak poprzednia i dziś dzielę się z Wami przepisem.

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C

Masa budyniowa:
  • 2 żołtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych
Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje.
Biszkopt  przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć.





18 komentarzy:

  1. uwielbiam takie połączenia,ciasto w sam raz dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno nie jadłam liona, ale w dzieciństwie go uwielbiałam, ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto, a tak dawno juz nie jadłam :) Zrobię za jakiś czas, bo teraz staram się wykorzystać na maksa świeże owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta warstwa ryżowo-kajmakowa podoba mi się najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypasione ciacho ;) ta warstwa ryżowo -kajmakowa palce lizać ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodko-słone połączenia należą do moich ukochanych. A to ciasto musi smacznie chrupać, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogólnie za batonem Lion White nie przepadamy ale takie ciasto to co innego :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy smakuję tak jak baton? Hah, koniecznie musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię takie na następną rodzinną uroczystość zamiast 3 bita - wygląda niecodziennie (mój 3 bit już się chyba wszystkim opatrzył :D) i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda apetycznie :) w sam raz na rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wypasione ciacho! Oj zjadłabym kawałek takiego z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas długo by nie postało. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...