wtorek, 25 lipca 2017

Tarta z kurkami





Podczas weekendowego wypadu do lasu udało mi się zebrać kolejną porcję kurek, a że był już i sos i zupa to tym razem postanowiłam przyrządzić prostą tartę. To danie wprost idealne na letni obiad, proste i niezwykle aromatyczne.


Spód:
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120 g. masła
  • 2 łyżeczki wody
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy ok 10 minut w 180 st. C

Farsz:
  • ok 300 g kurek 
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 opakowania sera typu feta (ok 90g.)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 jaja
  • sól, pieprz, tymianek
  • natka pietruszki
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy kurki i smażymy ok 20 minut (aż woda, którą puszczą odparuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby wykładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojną w kostkę fetę. Śmietanę mieszamy z jogurtem i jajkami i tą masą zalewamy kurki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.  Po upieczeniu można posypać natką pietruszki. Smacznego

 
 




20 komentarzy:

  1. Przypomina tartę mojej kochanej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi zapachniało :D zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak pysznie wygląda zjadłam bym tylko nie mam foremki aby zrobic /moze byc tortownicahttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! W niedzielę także byłam w lesie i udało mi się zebrać ... 4 podgrzybki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kurki :) Bardzo chętnie bym zjadła porcyjkę, a może i dwie, bo wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaaacie ! mega wygląda i na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś kochana ale apetyczna tarta, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta prezentuje się baaaardzo apetycznie :) Na pewno bym się takiej tarcie nie oparła gdyby mi ktoś ją upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba kupić kurki, bo coraz więcej pysznych inspiracji widzimy na nie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna tarta. Uwielbiam smak kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kurki i w ogóle grzyby. Tarta musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurki uwielbiam więc porywam kawałeczek tej pysznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę gdzieś nazbierać kurek:) chciałabym i sos, i zupę, i tartę... i może jeszcze pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fenomenalnie się prezentuje! Uwielbiam kurki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeśli smakuje chociaż w połowie tak dobrze, jak wygląda to ja się na to piszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis! Przymierzam się właśnie do jego wykonania. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - jaka duża ma być forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...