Podczas weekendowego wypadu do lasu udało mi się zebrać kolejną porcję kurek, a że był już i sos i zupa to tym razem postanowiłam przyrządzić prostą tartę. To danie wprost idealne na letni obiad, proste i niezwykle aromatyczne.
Spód:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 120 g. masła
- 2 łyżeczki wody
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy ok 10 minut w 180 st. C
Farsz:
- ok 300 g kurek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1/3 opakowania sera typu feta (ok 90g.)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 jaja
- sól, pieprz, tymianek
- natka pietruszki
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy kurki i smażymy ok 20 minut (aż woda, którą puszczą odparuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby wykładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojną w kostkę fetę. Śmietanę mieszamy z jogurtem i jajkami i tą masą zalewamy kurki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu można posypać natką pietruszki. Smacznego
Przypomina tartę mojej kochanej mamy :)
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało :D zjadłabym !
OdpowiedzUsuńoj jak pysznie wygląda zjadłam bym tylko nie mam foremki aby zrobic /moze byc tortownicahttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńpewnie, że może :)
UsuńWspaniała! W niedzielę także byłam w lesie i udało mi się zebrać ... 4 podgrzybki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki :) Bardzo chętnie bym zjadła porcyjkę, a może i dwie, bo wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńO jaaacie ! mega wygląda i na pewno jest przepyszna
OdpowiedzUsuńAguś kochana ale apetyczna tarta, mniam :-)
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się baaaardzo apetycznie :) Na pewno bym się takiej tarcie nie oparła gdyby mi ktoś ją upiekł :)
OdpowiedzUsuńTrzeba kupić kurki, bo coraz więcej pysznych inspiracji widzimy na nie :D
OdpowiedzUsuńwspaniała :)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta. Uwielbiam smak kurek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki i w ogóle grzyby. Tarta musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńKurki uwielbiam więc porywam kawałeczek tej pysznej tarty :)
OdpowiedzUsuńmuszę gdzieś nazbierać kurek:) chciałabym i sos, i zupę, i tartę... i może jeszcze pierogi:)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie się prezentuje! Uwielbiam kurki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje chociaż w połowie tak dobrze, jak wygląda to ja się na to piszę. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Przymierzam się właśnie do jego wykonania. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - jaka duża ma być forma do tarty?
OdpowiedzUsuńMoja ma 26 cm
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń