Dziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy na karteczkę i wetknęłam do segregatora z przepisami.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki ciepłej wody
Jaja
ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i
znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C.
Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec
2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy.
Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Masa:
- 700 ml mleka
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 90 g białej czekolad
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
W
połowie szklanki mleka mieszamy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotowujemy z pokruszoną białą czekoladą. Na
gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną mąkę i gotujemy na bardzo
małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Studzimy. Miękkie masło
ucieramy z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania
dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na
jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch.
Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy
startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto
odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało.
Na pewno zrobię ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że moim dzieciom też by takie ciasto zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńMam go w planach :-)
OdpowiedzUsuńNo jak się nie dziwię, że znikło w tempie ekspresowym, bo jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda identycznie jak te batoniki :)
OdpowiedzUsuńjakie cudowne:)
OdpowiedzUsuńJa się nie dziwię, że zniknęło.
OdpowiedzUsuńFajny krem :)
Jak smakowicie!
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta nieraz są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiezbyt udany przepis. W szczegolnosci krem ktory nie wiem jakim cudem wyszedl Pani bialy skoro zarowno biala czekolada jak i maslo maja lekko kremowe zabarwienie. Po drugie z tych proporcji wychodzi strasznie ciagnace. Smak nie jest zly ale proporcje, skladniki - cos jest nie tak
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńAwesome delicious cake. I love this
OdpowiedzUsuńThank you So much for this Important and Useful post
OdpowiedzUsuńPhoto Retouching Services