wtorek, 18 lipca 2017

Milka


Dziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy na karteczkę i wetknęłam do segregatora z przepisami.


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki ciepłej wody
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Masa:
  • 700 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 90 g białej czekolad
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
W połowie szklanki mleka mieszamy cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z pokruszoną białą czekoladą. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną mąkę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało.


 

14 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że moim dzieciom też by takie ciasto zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No jak się nie dziwię, że znikło w tempie ekspresowym, bo jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda identycznie jak te batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się nie dziwię, że zniknęło.
    Fajny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste ciasta nieraz są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezbyt udany przepis. W szczegolnosci krem ktory nie wiem jakim cudem wyszedl Pani bialy skoro zarowno biala czekolada jak i maslo maja lekko kremowe zabarwienie. Po drugie z tych proporcji wychodzi strasznie ciagnace. Smak nie jest zly ale proporcje, skladniki - cos jest nie tak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...