poniedziałek, 3 lipca 2017

Puszyste placuszki z ricottą i jabłkami


Miały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do spożycia. Postanowiłam dodać ją do placuszków i to był genialny pomysł, wyszły puszyste, bardzo delikatne i po prostu pyszne. Idealne na podwieczorek czy jako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych słodzideł, jeśli dla Was okażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru

Składniki (porcja dla 3-4 osób):
  • 250 g ricotty
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka 
  • opcjonalnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
Kaszę mannę zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny, następnie dodajemy do niej serek, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i cynamon, całość starannie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ja na swojej super patelni smażyłam bez tłuszczu). Podajemy z jogurtem naturalnym lub ulubionym dżemem.

 
 

13 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają, śliczne zdjęcia. Zapraszamy do Nas a w świeżym poście o przyjaciółce na końcu niespodzianka względem superaśnego jesiennego kulinarnego 2 dniowego spotkania Blogerek na które z miłą chęcią zapraszamy ! www.popierwszematka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ricottą muszą być bosko delikatne :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne placuszki :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne placuszki, a z ricottą są bardzo delikatne i puszyste :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje smaki! Zjadłabym takie ze smakiem na obiad albo weekendowe leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i jakie puszyste placuszki -:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie placuszki :-) często takie robię w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis...ricotta, kasza manna, fajny!
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja lubię ricottę w plackach i ciastach. Niesamowity serek. Odkąd go "odkryłam" też często dodaję i zawsze się plackami i ciastami zachwycam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...