Miały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do spożycia. Postanowiłam dodać ją do placuszków i to był genialny pomysł, wyszły puszyste, bardzo delikatne i po prostu pyszne. Idealne na podwieczorek czy jako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych słodzideł, jeśli dla Was okażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 250 g ricotty
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 jabłka
- opcjonalnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
pysznie wyglądają, śliczne zdjęcia. Zapraszamy do Nas a w świeżym poście o przyjaciółce na końcu niespodzianka względem superaśnego jesiennego kulinarnego 2 dniowego spotkania Blogerek na które z miłą chęcią zapraszamy ! www.popierwszematka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńO mniam, bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńsmaczne grubaski :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Z ricottą muszą być bosko delikatne :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo apetyczne placuszki :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, a z ricottą są bardzo delikatne i puszyste :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! Zjadłabym takie ze smakiem na obiad albo weekendowe leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i jakie puszyste placuszki -:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :-) często takie robię w weekend :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...ricotta, kasza manna, fajny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Jak ja lubię ricottę w plackach i ciastach. Niesamowity serek. Odkąd go "odkryłam" też często dodaję i zawsze się plackami i ciastami zachwycam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placki!
OdpowiedzUsuń