Tak wiem gorąco i jak wcześniej wszyscy narzekali, że zimny maj, tak teraz narzekamy zgodnym chórem, że gorący czerwiec. Owszem gorący, ale taki mamy klimat. Jedyne co mi w tej pogodzie przeszkadza to fakt, że nie mogę uciec na wieś i się nią delektować, niespiesznie pijąc kawę i podjadając coś pysznego jak np te pyszne jaglane muffiny z truskawkami. Są zdecydowanie fit i do tego bez glutenu i w zasadzie bez cukru (jeśli nie liczyć tej łyżeczki miodu, którą dodałam, by nadać im odrobinę słodyczy). Upieczcie koniecznie teraz kiedy świeżych truskawek mamy mnóstwo.
Składniki (na ok 10 babeczek):
- 1 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione owoce
Pyszne muszą być takie babeczki :-)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić jogurt naturalny np. maślanką?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam ale myślę, że powinny się udać :)
UsuńSpróbuję, bo podoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, a na pewno smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe❤️🍓pokrywam porcje i zapisuje przepis 😉
OdpowiedzUsuńO nie!
OdpowiedzUsuńNie narzekam! Uwielbiam gorąco! Chyba urodziłam się w złym miejscu 🤣🤣
Polakowi nigdy nie dogodzisz ;) Jak zimno to ZA zimno, a jak ciepło to ZA ciepło ;)))
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jak smakują Twoje babeczki i chyba będę musiała to sprawdzić :)
Urocze te babeczki!!! :) Przyda się taka jedna na jutro do kawki:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne babeczki z gotowanej kaszy jaglanej 😊ale z mąki jaglanej jeszcze nie! Chętnie spróbuję 😊
OdpowiedzUsuńMyślę, że to idealna propozycja dla niespodziewanych i jednocześnie wybrednych gości bo wyglądają pysznie! I zapewne tak smakują ❤️
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł Aga :)
OdpowiedzUsuńJaglane muffiny z dodatkiem truskawek? Jakie to musi być pyszne i zarazem zdrowe! Koniecznie muszę zapisać tę recepturę i upiec mufinki możliwie najszybciej. Zdjęcia smakołyków prezentują się obłędnie. Już nie mogę się doczekać, aż będę mieć w ogródku świeże truskawki. Póki co zastanawiam się, czy mogę użyć mrożonych owoców. Myślisz, że smak będzie widocznie gorszy? A może jako nadzienie mogłabym użyć dżemu truskawkowego? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń