środa, 5 czerwca 2019

Bananowa chmurka

 bananowa chmurka

Taka lekka, taka pyszna, z orzeźwiającą galaretką pomarańczową i chrupiącą bezą migdałową. Wygląda cudnie aż szkoda ją zjadać.

Spód:

  • 1 lekko szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C

Galaretka:
  • 4-5 bananów
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 4 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy przekrojone na pół banany, które polewamy tężejącą galaretką.

Krem:
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka
żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany do żelatyny i mieszamy, a następnie przelewamy całość do pozostałej śmietany i mieszamy. Wykładamy na zastygniętą galaretkę z bananami.

Beza:
  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałów (u mnie od Skworcu.pl)
Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blaszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu rozsmarowujemy białka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na płaskiej blaszce (takiej od piekarnika) w 130 st. C przez godzinę, a później studzimy w zamkniętym piekarniku. Zimną ostrożnie odrywamy od papieru i przekładamy na krem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

bananowa chmurka

bananowa chmurka

bananowa chmurka

7 komentarzy:

  1. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda apetycznie :D
    Z przyjemnością wypróbuję przepis ^^ Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaku mi narobiłaś. Robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana ale fajne ciacho. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...