Smakoterapia 3 to książka w całości poświęcona przygotowywaniu przetworów wszelakich - pieczonych, kiszonych, marynowanych czy suszonych i organizowaniu domowej spiżarni w taki sposób, by później mieć ułatwione przygotowywanie codziennych posiłków i znacząco zmniejszyć czas poświęcony na stanie przy garach. Autorka pokazuje, że wystarczy poświęcić kilka dni w ciągu roku na przygotowanie przetworów by zawsze mieć pod ręką drobne przekąski, smakołyki, domowe przyprawy oraz pełnowartościowe posiłki na czarną godzinę, a my będziemy mieli pewność, że sięgamy po produkty nie tylko smaczne ale przede wszystkich zdrowe i pozbawione zbędnej chemii.
W książce są przepisy, piękne zdjęcia oraz mnóstwo cennych rad i wskazówek, więc jeśli nigdy nie robiliście domowych przetworów, a macie ochotę zacząć ta książka jest zdecydowanie dla Was. Ja jestem nią po prostu oczarowana, zarówno swobodnym, naturalnym stylem pisania autorki, która zachęca do zdrowego odżywiania jak i zdjęciami, że o przepisach nie wspomnę. Już po kilku stronach miałam ochotę zabrać się za organizację własnej spiżarki, a raczej piwniczki, bo niestety mieszkanie w bloku tylko na to mi pozwala.
W miarę jak przeglądałam stronę za stroną wzrastała moja lista rzeczy do zrobienia - pieczone młode marchewki, sos słodko kwaśny, truskawki z bzem, brzoskwinie z rozmarynem, ocet z truskawek, ech no mówię Wam jest w czym wybierać, każdy przepis ciekawy i każdy chciałoby się wypróbować.
Jest smacznie, zdrowo i bajecznie kolorowo, a do tego bez cukru, glutenu i nabiału. Totalnie oczarowana i zafascynowana polecam Wam tą książkę.
zaciekawiłaś mnie tą książką
OdpowiedzUsuń