Szukając pomysłu na ciacho bez pieczenia z dodatkiem mleka kokosowego natknęłam się na stronie Veganbanda na rafaello z ryżu i do tego stopnia mnie ono zaciekawiło, że musiałam spróbować. Bo jak to ciasto z ryżu? Ryż na mleku to ja uwielbiam od dziecka, ale w cieście? Nie ma innej opcji trzeba robić pomyślałam i tak też uczyniłam, oczywiście co nieco modyfikując przepis po swojemu.Wyszło pysznie i efektowne a do tego całkiem zdrowe ciasto, którym z przyjemnością zajadaliśmy się cały weekend.
Spód:
- szklanka daktyli,
- szklanka wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła)
Masa:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego - polecam to - klik
- 200 g wiórek kokosowych
- słodzidło (cukier, ksylitol) ja dodałam łyżeczkę miodu
- 1 szklanka truskawek
Bardzo ciekawy pomysł na ciasto! Z pewnością musi być syte i pożywne :)
OdpowiedzUsuńTakie cudo z ryżu!Koniecznie wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńPomysłowe, świetnie wygląda☺
OdpowiedzUsuńsuper wygląda! i te smaki <3
OdpowiedzUsuńBardzo by mi smakował, lubię takie ciasta<3
OdpowiedzUsuń