Dziś mam dla Was takiego z pozoru prostego przekładańca. Czekoladowy biszkopt, kwaskowaty dżem i do tego budyniowy krem czekoladowy, a na górze herbatniki i polewa czekoladowa. Całość nie dość, że smakuje fantastycznie i trudno przestać po jednym kawałeczku to jeszcze prezentuje się pięknie.
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki ml oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, wsypując stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Na koniec dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym (40g, bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g czekolady ( dałam mleczną)
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła
3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka
rozpuszczamy budynie i kakao. Do wrzącego mleka dodajemy mleko z budyniami oraz
połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zagotowania i
zgęstnienia masy budyniowej. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia.
- słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki)
- herbatniki
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 3-4 łyżki mleka
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu, na której rozsmarowujemy pozostały krem. Krem z kolei przykrywamy równą warstwą herbatników i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Schaładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Pyszne ciacho na niedzielny deser. :)
OdpowiedzUsuńBomba czekoladowa. Chętnie spróbuję je upiec
OdpowiedzUsuńPisze Pani, że do mleka dodajemy budyń i czekoladę a ile tej czekolady?
OdpowiedzUsuń100 g
Usuń