piątek, 30 lipca 2021

Kremowa czekoladka

 Kremowa czekoladka

Dziś mam dla Was takiego z pozoru prostego przekładańca. Czekoladowy biszkopt, kwaskowaty dżem i do tego budyniowy krem czekoladowy, a na górze herbatniki i polewa czekoladowa. Całość nie dość, że smakuje fantastycznie i trudno przestać po jednym kawałeczku to jeszcze prezentuje się pięknie.

Biszkopt

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 łyżki ml oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, wsypując stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Na koniec dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka 
  • 2 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym (40g, bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 1 łyżka kakao 
  • 200 g masła

3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i kakao. Do wrzącego mleka dodajemy mleko z budyniami oraz połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy budyniowej. Odstawiamy do ostudzenia.  Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia.

Dodatkowo:
  • słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki)
  • herbatniki
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3-4 łyżki mleka

Złożenie ciasta:

Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu, na której rozsmarowujemy pozostały krem. Krem z kolei przykrywamy równą warstwą herbatników i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Schaładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.

Kremowa czekoladka

Kremowa czekoladka


 

 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...