piątek, 9 września 2022

Tort czekoladowo malinowy z nutellową chrupką

 Tort czekoladowo malinowy z nutellową chrupką

Miał być słony karmel, jasny biszkopt i borówki, taką koncepcję tego tortu miałam od dłuższego czasu w głowie. Jednak moja pięciolatka miała zupełnie inną wizję swojego tortu urodzinowego, a że to jej święto to nie pozostało mi nic innego jak się zaakceptować dużą ilość czekolady i maliny. I oczywiście dekorację z motywem Psiego Patrolu, tutaj akurat poszłam na łatwiznę i zamówiłam opłatki z podobizną jej ulubionych piesków. 

Od siebie dorzuciłam tylko chrupkę z nutellą, bo ostatnio bardzo lubię gdy w tortach coś przyjemnie chrupie (na blogu macie już przepis na chrupkę pistacjową oraz migdałową), bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. 

Sam tort to dość ciężki kakaowy biszkopt, który pięknie się kroi i kremy malinowy oraz czekoladowy na bazie śmietanki i mascarpone, a także wspomniana wcześniej chrupka. Do tynkowania użyłam mojego ulubionego połączenia mleka skondensowanego i masła (przepis macie tutaj). 

Zmobilizowałam się w końcu do zakupu rantu i muszę Wam napisać, że to był genialny pomysł, bo o wiele wygodniej składa się tort w rancie zwłaszcza jeśli jest dość wysoki. Jeżeli pieczecie torty nawet okazjonalnie to naprawdę warto zainwestować te 60 zł i zaopatrzyć się w solidny rant, w którym zarówno upieczecie jak i złożycie tort. Przyznam, że nie kupiłam najtańszego, a przy wyborze kierowałam się opiniami osób, które już go zakupiły i o ile przy tych tańszych było sporo negatywnych o tyle ten miał same pozytywne. Po przetestowaniu z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten rant.

Biszkopt:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 8 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki masła 

Średnica tortownicy/rantu 22 cm

Jeżeli nie macie dwóch tortownic tej samej średnicy to składniki na biszkopt musicie podzielić na pół i przygotować go 2 razy. 

Zaczynamy od roztopienia masła i odstawienia do wystygnięcia. 

Całe jajka ubijamy z cukrem i solą do uzyskania gęstej, niemal białej piany (zajmuje to ok 10 minut). Następnie dodajemy kakao, mąkę i masło i całość ostrożnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Upieczone biszkopty studzimy i kroimy na pół, tak aby otrzymać 4 równe blaty. 

Jeśli macie problem z równym przekrojeniem biszkoptu polecam ten zestaw do krojenia.

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki żelatyny

 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody lub mleka (w przypadku użycia mleka jej smak będzie zupełnie niewyczuwalny w kremie) odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Maliny blendujemy, a następnie przecieramy na sitku aby pozbyć się pestek. 

Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieszczamy w misie, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania gęstego kremu. 

1/3 gotowego kremu miksujemy z ostudzoną czekoladą (czekolada nie może być gorąca, ale nie może także całkowicie ostygnąć, bo znów zgęstnieje).

Do pozostałego kremu dodajemy partiami maliny i miksujemy do połączenia. Do kremu malinowego dodajemy również rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia.

Chrupka:

  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 300 g nutelli

Płatki kruszymy, a nutellę odrobinę podgrzewamy (np wstawiając słoik do gorącej wody) a następnie mieszamy z płatkami.

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Złożenie tortu:

Pierwszy z blatów biszkoptu nasączamy ponczem, smarujemy cieniutką warstwą kremu malinowego i wykładamy chrupkę lekko ją dociskając. Na chrupce rozsmarowujemy połowę kremu malinowego. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i wykładamy na niego krem czekoladowy. Na krem dajemy kolejny biszkoptowy blat, który również nasączamy i smarujemy pozostałym kremem malinowym. Przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy wg uznania. 

Przed dekorowaniem polecam schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin, wtedy będzie się z nim dużo łatwiej pracować.



Tort czekoladowo malinowy z nutellową chrupką






 

22 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Spróbowałabym tego tortu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam żadnego tortu. Ten zapowiada się rewelacyjnie a tak sie składa że córka bedzie miała urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten tort jako pierwsze ciasto z tej strony. Godne polecenia, pyszne.
    Zagoszczę tu na dłużej 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, zapraszam po więcej przepisów :)

      Usuń
  4. Podkład pod tort bardzo pomaga przy pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie chrupki kuleczki czekoladowe mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam zwykłych kukurydzianych obawiam się że z czekoladowymi chrupka może być zbyt słodka

      Usuń
  6. Czy śmietanka może być 36?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy do kremu czekoladowego nie dodaje się żelatyny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dawałam, on jest dość gęsty a czekolada też dodatkowo go zagęszcza

      Usuń
  8. Ok dziękuję. A drugie pytanie dlaczego tak źle mi się kroiła ostatnio ta chrupka? Za słabo pokruszylam płatki? Słaby nóż? I czy u pani też te płatki z czasem zmiękły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia pokruszenia płatków, co do ich miękkości to u mnie nie zdążyły zmięknąć bo tort znikł błyskawicznie

      Usuń
  9. Czyli pokruszyć je jak najdrobniej tak? Ręcznie pani kruszyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam do tego celu blendera, kruszę płatki dość drobno uważając by nie zrobić z nich mąki

      Usuń
  10. Na ile biszkopt jest pokrojony?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast malin można użyć truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak wysoki wyszedl biszkopt??

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można zamiast płatków kukurydzianych można dać ryż prepanowany

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy masy jest na tyle żeby wystarczyło też na boki? Ewentualnie jaka porcja masy jest potrzebna żeby wystarczyło na ozdrobe tortu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...