czwartek, 13 kwietnia 2017

Prosta sałatka ze śledziem i buraczkami

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki i dlatego dziś zamiast kolejnej słodkości chciałam Wam zaproponować prostą sałatkę śledziową, która nie tylko pysznie smakuje ale jest prosta i i szybka w przygotowaniu. Możecie podać ją tak jak ja, wyłożyć foremkę cieniutko pokrojonymi plasterkami jabłka, a w środek włożyć sałatkę, będzie się wtedy elegancko prezentować na świątecznym stole.
Przepis powstał w ramach akcji "Wielkanocne przepisy Seko"

Składniki:
  • 300 g. filetów śledziowych solone a’la Matjas Seko
  • 1 średniej wielkości burak, ugotowany lub pieczony
  • średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • pieprz
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w wodzie, następnie drobno kroimy.  Buraka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, jabłkiem i ogórkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem, dodajemy jogurt i majonez. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by sałatka się przegryzła. Smacznego

 


 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...