piątek, 14 maja 2021

Hucułka

Hucułka

To ciasto odrobinę przypomina Panią Walewską, bo mamy tu kruche blaty, dżem i bezę, ale zupełnie inny krem i dodatek orzechów włoskich stanowią o jego wyjątkowości. To jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Mogłoby się wydawać, że jest bardzo skomplikowane ale to nie prawda wymaga jedynie odrobinę czasu.

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)

Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto.  Dzielimy je na 2 części i z każdej z nich odkładamy 1/4 do zamrażalnika. Pozostałe rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki  (moja miała 23x33 cm) i wkładamy do lodówki.

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel (u mnie wiśniowy)
  • 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po ok. 300 g każdy)

 Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy partiami cukier, cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Na końcu wsypujemy kisiel i dokładnie miksujemy

Przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy w blaszkach, smarujemy dżemem i posypujemy posiekanymi orzechami. Na to wykładamy ubitą bezę, dzieląc ją po połowie na oba placki. Pozostałe części ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tarki na wierzch bezy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (z termoobiegiem). Studzimy.
Jeśli nie macie możliwości upieczenia obu placków jednocześnie, dodatki nakładamy na drugi placek dopiero pod koniec pieczenia pierwszego.

Krem:

  • 200 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

Masło miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Gotowy krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 

Hucułka
Hucułka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...