czwartek, 6 maja 2021

Chlebek bananowy

 Chlebek bananowy

Dziś zapraszam na kolejną pyszną wariację na temat chlebka bananowego. Tym razem użyłam połączenia mąki owsianej i ryżowej. W chlebku nie ma dodatku cukru, ja uważam, że jest on tutaj całkowicie zbędny, jeśli jednak Wasz poziom słodkości jest dość wysoki dodajcie 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, czy po prostu białego cukru.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany plus 4 na wierzch ciasta
  • 3 jaja
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g. mąki ryżowej (dostępna na Skworcu.pl)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu czy innego słodzidła
  • płatki migdałowe do posypania

3 banany blendujemy z olejem i jajkami, następnie dosypujemy pozostałe składniki i mieszamy całość.  Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. 

Chlebek bananowy


Chlebek bananowy


 

1 komentarz:

  1. Muszę w końcu spróbować taki chleb. Słyszałam, że jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...