#materiałsponsorowany
Nasza pigwa w tym roku obrodziła tak, że można mówić o klęsce urodzaju, to biedne małe drzewko połamało się pod ciężarem owoców, a my mieliśmy nielada zagwozdkę jak je przerobić. Jak co roku nastawiłam nalewkę (przepis macie tutaj) trochę owoców rozdaliśmy, ale zostało jeszcze całkiem sporo więc postanowiłam zrobić dżem. Ma on piękny kolor i niepowtarzalny smak, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem.
Kiedyś bardzo popularna w przydomowych ogródkach pigwa ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, działa wzmacniająco na
odporność organizmu, a także regeneruje wątrobę, przez co może wpływać
na polepszenie procesów detoksykacyjnych. Ma także korzystny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniając odporność na stres i wyczerpanie psychofizyczne. Wzmaga apetyt poprzez wpływ na
wytwarzanie soków trawiennych. Ponadto wspomaga organizm w leczeniu
przeziębienia i grypy, zmniejszając aktywność procesów zapalnych i
polepszając funkcje żył i tętnic. Owoce pigwy dostarczają do organizmu pektyny i taniny oraz wiele witamin i
składników mineralnych takich jak: witamina C, A, B2 i B6, potas,
magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy.
Składniki:
- 3 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 2-3 laski cynamonu
- 10 goździków
- 50 g pektyny (zamawiałam na Skworcu.pl)
Pigwę obieramy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem dodajemy laski cynamonu oraz goździki (dobrze jest je zawiązać w gazę, by potem łatwo usunąć) i smażymy na małym ogniu do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Wtedy wsypujemy pektynę i gotujemy jeszcze ok 5 minut mieszając. Gorący dżem składamy do słoików i zakręcamy. Ja swoje dodatkowo pasteryzowałam przez 20 minut.
Piękny kolor ma ten dżem.
OdpowiedzUsuń