środa, 9 listopada 2022

Sernik dyniowy

#materiał zawiera linki sponsorowane 

Sernik dyniowy

Na sernik dyniowy miałam ochotę już od dłuższego czasu, ale jakoś nie po drodze było mi z zakupem samej dyni, aż w końcu weszłam w posiadanie dorodnego okazu, który jeszcze musiał swoje odleżeć na balkonie zanim przyszedł jego czas, bo wcześniej odbyłam kilka wizyt w sklepach meblowych w poszukiwaniu krzeseł idealnych, a przy okazji zaczęłam oglądać fotele do salonu i zastanawiać się czy wygodniejsze są fotele uszaki, czy może fotele bujane. Póki co nie kupiłam żadnego, ale za to zrobiłam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem dyni, która nadaje masie serowej bardzo fajnej konsystencji i intensywnego koloru, ale jest niewyczuwalna w smaku do tego stopnia, że mój mąż zorientował się dopiero po zjedzeniu połowy ciasta, że ją tam przemyciłam. Dodam jeszcze tylko, że serniczek przygotowuje się bardzo szybko i niezwykle prosto. 

Spód: 

  • 200g ciasteczek korzennych lub herbatników
  • 100g masła (można zastąpić olejem kokosowym)

Herbatniki mielimy lub rozdrabniamy w blenderze na pył. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i taką mieszanką wykładamy dno tortownicy o średnicy ok. 26cm i odstawiamy.


Masa serowa:

  • 1kg twarogu sernikowego (użyłam wiaderkowego)
  • 350g pure z dyni
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100g cukru (można zastąpić ksylitolem)

Składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy ze sobą aż się połączą. Wykładamy na Herbatniki. W stawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st.  Pieczemy 60 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

 Sernik dyniowy

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...