Zupełnie nie wiem, czemu tak mało jest ciast z ananasem na moim blogu były do tej pory aż dwa (pinacolada i sernik), teraz dołącza do nich kolejne, do którego zrobienia zainspirowało mnie apetyczne zdjęcie, które znalazłam gdzieś w czeluściach internetu. Przyjrzałam się uważnie przepisowi,trochę go zmodyfikowałam i o to jest lekko zmodyfikowana Hawana - czyli ciasto miodowe (u mnie trochę blade, dlatego nie odróżnia się mocno od biszkoptu) pyszny kisiel na soku z ananasa, mięciutki biszkopt oraz bita śmietana i owoce w galaretce. Jeśli szukacie jakiegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego ciasta to bardzo polecam.
Ciasto miodowe (blaszka 23x33 cm):
- 1 i 3/4 szkl mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.
Biszkopt:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa ananasowa:
- 1 puszka ananasów
- 1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3–4 łyżki cukru
- 100g masła
W ½ szklanki wody mieszamy mąkę ziemniaczaną. Pozostałą wodę, syrop ananasowy oraz masło i cukier zagotowujemy. Na wrzące wlewamy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy drobno pokrojone ananasy i jeszcze ciepłe wylewamy na miodowy placek. Przykrywamy biszkoptem.
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Żelatynę
zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Ubitą śmietankę wykładamy na biszkopt
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe na wierzch ciasta.
- owoce do dekoracji np. ananasy, banany
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na bitą śmietanę, na której wcześniej można ułożyć pokrojone banany lub ananasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz