wtorek, 24 listopada 2015

Fit mufinki z masłem orzechowym

 Babeczki bez cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu do czau do kawusi, bez wyrzutów sumienia.



Ten przepis będzie także idealny dla miłośników masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło. Ale zaczęłam czytać i okazało się, że jest ono bogate w tłuszcze nienasycone, które wcale dla naszej diety takie straszne nie są, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, holinę i witaminę E oraz składniki mineralne: magnez, potas, cynk, selen, wapń, chromu, mangan, miedź i żelazo. Także spokojnie mogą po nie sięgać osoby dbające o linie, pod warunkiem, że nie zjędzą całego słoiczka na raz i wybiorą te o jak najlepszym składzie tj. bez tłuszczów trans i cukru. Najlepiej byłoby zrobić domowe, wtedy mamy pewność, że jego skład jest "czysty", ale jeśli tak jak mi nie chce Wam się go robić to śmiało możecie sięgnąć po to dostępne w Lidlu. Jego skład można zaliczyć  najlepszych dostępnych w sklepach w zależności od wersji (a są dwie normalna i z kawałkami orzechów) zawiera 93 lub 95% orzeszków ziemnych, brązowy cukier i olej roślinny, sól. Co ważne nie zawiera utwardzonych tłuszczy i ma korzystny stosunek ilości do ceny, jedyny minus, że dostępne jest tylko w trakcie tygodnia amerykańskiego, ale Lidl organizuje takie akcje kilka razy do roku, więc może uda Wam się zaopatrzyć.
Drugie masło o fajnym składzie możecie kupić w sklepie internetowym coś dla zdrowia. 
Uf, rozpisałam się okropnie, dość gadania, zapraszam na przepis i smacznego życzę :)


Babeczki:
  • 1 szklanka mąki razowej (u mnie żytnia)
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jaja

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu w 170 st. C przez ok 15-20 minut, do tzw suchego patyczka

Krem orzechowy:
  • 125 g. dobrego masła orzechowego (u mnie z Lidla)
  • 75 g. masła
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy masło orzechowe i ucieramy aż się połączą. Krem wykładamy na babeczki i gotowe.


5 komentarzy:

  1. Czy te składniki się tylko miesza czy trzeba zblendować?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne te babeczki!
    p.s. to masło jest w Lidlu cały czas, nie tylko w tygodniu amerykankim. Stoi na półce obok dżemów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz tak, ale 2 lata temu, kiedy powstawał ten post jeszcze nie było w stałej ofercie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...