czwartek, 13 lipca 2017

Piegus z dżemem


Co tu dużo mówić, bardzo proste i pyszne ciasto, które bez trudu zrobicie w kilka minut. Idealne do popołudniowej herbatki, czy dla niespodziewanych gości. Delikatnie puszyste z chrupiącym makiem oraz dżemem, który idealnie przełamuje słodycz. 

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek maku
  • słoik dżemu porzeczkowego
Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy, przekrawamy na pół smarujemy dżemem, a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego





19 komentarzy:

  1. Uwielbiamy jak mak tak fajnie chrupie w tym biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny piegusek, chętnie spróbowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Jak tylko znajdę czas, którego ostatnio u mnie bardzo brakuje -:) to na pewno wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby nie to, że nie cierpię maku, to może bym się skusiła. Ale w sumie... może mak można pominąć. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super te pieguski wyglądają. Bardzo chętnie je sobie jutro przygotuję :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tego rodzaju ciasta, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżem daje zawsze rewelacyjny posmak ciastom, a ten piegusek wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też ostatnio są ciasta z porzeczkami, świetnie komponują się one ze słodkimi wypiekami. Ciasto wygląda super i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mak zawsze tak fajnie chrupie w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mak ma byś suchy czy wcześniej trzeba go namoczyć w wodzie i zemleć?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...