czwartek, 21 marca 2019

Placki owsiane z jabłkiem

 

Próbowaliście kiedyś topinamburu? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić zaległości. Ta przez lata niemal zapomniana bulwa staje się ostatnio coraz popularniejsza i świetnie, bo ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Bulwy zawierają witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź oraz duże ilości inuliny która wspomaga trawienie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Jego regularne spożywanie poprawia przeminę materii, zapobiega cukrzycy, powstawaniu komórek nowotworowych, chroni serce, naczynia krwionośne, nerki i wątrobę oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Jest naturalnym prebiotykiem. Co dla mnie ważne nie ma przeciwwskazań do stosowania go przez kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią. 
Powszechnie stosowano go w medycynie ludowej  nie tylko jako środek podnoszący odporność, obniżający poziom cukru we krwi  i poprawiający przemianę materii, ale też  do leczenia: udaru, nadciśnienia, zapalenia pęcherza, białaczki, niedokrwistości, zapalenia nerek 
Jak widzicie ten słonecznik bulwiasty (bo z taką nazwą topinamburu także możecie się spotkać) to samo zdrowie i warto po niego sięgać regularnie. Gdybyście chcieli spróbować produktów wytwarzanych z niego na hasło: CYNAMON otrzymacie 5% zniżki w sklepie Topinamburowe Smaki oferującym m.in. herbaty, kawy, słodycze, gotowe dania, produkty prebiotyczne, probiotyczne i synbiotyki zawierające topinambur. 
Rozpisałam się strasznie, ale temat tego wymagał a teraz już zapraszam na pyszne placuszki owsiane, które podałam z marmoladą z topinamburów z jabłkiem

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Opcjonalnie:
  • olej do smażenia 
  • marmolada z topinamburów z jabłkiem do podania

Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Dodajemy płatki owsiane, cynamon, jaja, jogurt i olej. Całość dokładnie mieszamy i na patelnię. Ja smażyłam bez tłuszczu, najpierw chwilę pod przykryciem, potem zdejmowałam pokrywkę, przekręcałam placuszki i smażyłam jeszcze chwilę by się zarumieniły.






15 komentarzy:

  1. Mniam, często jem płatki owsiane ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane bardzo dobrze smakują w deserach. Twoje placuszki są na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kształtne :) Uwielbiam takie placuszki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieciakom niestety placki owsiane nie podeszły, ale ja tam lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądała świetnie 😍wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe, a do tego na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placuszki to ja bardzo lubię na kolację :) To fajne zakończenie dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co sie tak pieknie prezentuje na pewno pysznie smakuje.Kusząca jest ta zachęta i nieważne czy to na wieczór czy na ranek;-)płatki i placuszki są super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Ten mus z topinamburow mnie mocno zaintrygował

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak one pięknie wyglądają! Ale narobiłaś mi smaka na takie śniadanie czy kolację ❤️ zapisuje przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne placuszki, bardzo takie lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...