Próbowaliście kiedyś topinamburu? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić zaległości. Ta przez lata niemal zapomniana bulwa staje się ostatnio coraz popularniejsza i świetnie, bo ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Bulwy zawierają witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź oraz duże ilości inuliny która wspomaga trawienie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Jego regularne spożywanie poprawia przeminę materii, zapobiega cukrzycy, powstawaniu komórek nowotworowych, chroni serce, naczynia krwionośne, nerki i wątrobę oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Jest naturalnym prebiotykiem. Co dla mnie ważne nie ma przeciwwskazań do stosowania go przez kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią.
Powszechnie stosowano go w medycynie ludowej nie tylko jako środek podnoszący odporność, obniżający poziom cukru we krwi i poprawiający przemianę materii, ale też do leczenia: udaru, nadciśnienia, zapalenia pęcherza, białaczki, niedokrwistości, zapalenia nerek
Jak widzicie ten słonecznik bulwiasty (bo z taką nazwą topinamburu także możecie się spotkać) to samo zdrowie i warto po niego sięgać regularnie. Gdybyście chcieli spróbować produktów wytwarzanych z niego na hasło: CYNAMON otrzymacie 5% zniżki w sklepie Topinamburowe Smaki oferującym m.in. herbaty, kawy, słodycze, gotowe dania, produkty prebiotyczne, probiotyczne i synbiotyki zawierające topinambur.
Rozpisałam się strasznie, ale temat tego wymagał a teraz już zapraszam na pyszne placuszki owsiane, które podałam z marmoladą z topinamburów z jabłkiem
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jabłka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- marmolada z topinamburów z jabłkiem do podania
Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Dodajemy płatki owsiane, cynamon, jaja, jogurt i olej. Całość dokładnie mieszamy i na patelnię. Ja smażyłam bez tłuszczu, najpierw chwilę pod przykryciem, potem zdejmowałam pokrywkę, przekręcałam placuszki i smażyłam jeszcze chwilę by się zarumieniły.
Mniam, często jem płatki owsiane ☺
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane bardzo dobrze smakują w deserach. Twoje placuszki są na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńwyśmienite śniadanie :)
OdpowiedzUsuńAle kształtne :) Uwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzieciakom niestety placki owsiane nie podeszły, ale ja tam lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglądała świetnie 😍wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńZdrowe, a do tego na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to ja bardzo lubię na kolację :) To fajne zakończenie dnia ;)
OdpowiedzUsuńWszystko co sie tak pieknie prezentuje na pewno pysznie smakuje.Kusząca jest ta zachęta i nieważne czy to na wieczór czy na ranek;-)płatki i placuszki są super!
OdpowiedzUsuńWow! Ten mus z topinamburow mnie mocno zaintrygował
OdpowiedzUsuńJak one pięknie wyglądają! Ale narobiłaś mi smaka na takie śniadanie czy kolację ❤️ zapisuje przepis 😊
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, bardzo takie lubimy :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszne sniadanko
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuń