W końcu przyszła, wyczekiwana, wytęskniona przez wszystkich - Wiosna. A skoro tak to należy ją pięknie powitać na przykład ciastem w jej radosnych zielonych barwach. Ja proponuję dość popularne ciasto Shrek - robiłam je już kilkukrotnie jednak nigdy nie doczekało się zdjęć. W końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie rodzinnej zrobiło furorę i zniknęło co do okruszka.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa zielona:
- 1 litr zielonego soku przecierowego (Kubuś, Pysio, lub dowolny inny)
- 3 budynie śmietankowe
- 2 opakowania delicji
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 zielone galaretki (agrestowe lub kiwi)
- 2 łyżeczki żelatyny
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy do niej zimną galaretkę. Masę wylewamy na delicje i równamy całość. Zielone galaretki rozpuszczamy wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na warstwę śmietanową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Chętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJuż od kilku lat gości u mnie na Święta :)
OdpowiedzUsuńHm iście z krainy Shreka��
OdpowiedzUsuńMoja mama piecze te ciacho
OdpowiedzUsuńPyszności tylko jak zgubić kilogramy :-(
OdpowiedzUsuń