czwartek, 14 marca 2019

Wieprzowina w marchewce - recenzja garnka próżniowego Happycall Vacuum Pot

 

Dziś przychodzę do Was z pysznym i prostym daniem obiadowym - wieprzowiną w marchewce. Mięso miało zostać upieczone przez moją mamę, ale ja postanowiłam je ugotować w garnku próżniowym Happycall Vacuum Pot  i zobaczyć jaka będzie różnica. Garnek ten otrzymałam od firmy Puregreen.
Użyłam prostej marynaty, a do mięsa dodałam dużo marchewki i cebulę, tak by dodatkowo nie robić surówki. 






Teraz słów kilka o samym garnku: 
  • Specjalnie zaprojektowana bardzo szczelna pokrywa z zaworem i rączki z zatrzaskami umożliwiają uzyskanie wewnątrz garnka podczas gotowania atmosfery próżniowej, a hermetyczne gotowanie pozwala zachować smak i zapach dania oraz wszystkie składniki odżywcze
  • Korpus garnka wykonany został z wysokiej czystości aluminium i stali nierdzewnej. Cała konstrukcja sprawia, że garnki te są odporne na korozję, zarysowania, przetarcia i przede wszystkim są łatwe w utrzymaniu w czystości.
    Może być stosowany na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. 
  • Specjalna silikonowa uszczelka połączona ze stalową obręczą w pokrywie zwiększa szczelność garnka. 
  • Wyposażony w zawór regulujący podciśnienie „One touch”– umożliwia to wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary. Dzięki czemu skraca się czas gotowania,  
  • podczas stygnięcia naczynia dochodzi do całkowitego uszczelnienia, co umożliwia uzyskanie soczystości i miękkości oraz dłuższe utrzymanie świeżości przechowywanej potrawy
  • nieprzywierająca i odporna na zarysowania powłoka ganek bardzo łatwo i szybko się myje, nie trzeba szorować ani skrobać. 
Może nie jest najtańszy, ale naprawdę warto mieć takiego pomocnika w kuchni. Nie tylko skraca czas gotowania, pozwala na przygotowanie pysznych jednogarnkowych dań i to bez nieustannego mieszania i obawy, by potrawa nie przywarła do dna. Do tego jeszcze wydobywa smak ze składników i zachowuje ich wartości odżywcze. Poza tym mięsko pozostało długi czas ciepłe, więc nie trzeba podgrzewać obiadu spóźnialskim. A po gotowaniu wystarczy gąbka i detergent by przywrócić mu czystość. Rozpsiałam się, a teraz pora na przepis. Jeśli nie macie garnka taką wieprzowinę możecie upiec w rękawie. 

Składniki:
  • ok 1 kg wieprzowiny
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 marchewek
  • marynata staropolska (lub ulubione przyprawy)
  • 3-4 łyżki oleju
Mieszamy olej z marynatą i taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek z cebulą i smażymy aż się zeszklą. Wkładamy mięso,  i obkładamy je pokrojoną w słupki marchewką. Wlewamy szklankę wody, zakładamy pokrywkę i zasuwamy zasuwki znajdujące się na uchwytach. Gdy woda się zagotowuje zmniejszamy ogień i gotujemy mięso przez godzinę. Po zakończeniu gotowania wypuszczamy nadmiar pary przez silikonowy zawór. Zwalniamy blokady i otwieramy garnek. 
Mięso wyszło bardzo soczyste, a marchewki delikatne i słodziutkie, nigdy nie jadłam tak dobrych.



 

 



7 komentarzy:

  1. Świetny garnek!
    Poczęstowałabym się Twoim obiadem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie planuję kupić taki garnek Skoro polecasz to warto zastanowić się nad tym konkretnym. Czasem warto zapłacić więcej za cos lepszego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny garnek a potrawy w nim przygotowane muszą być bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście uważam, że lepiej mieć jeden, konkretny sprzęt w kuchni, niż kilka tandetnych 😉 a marchewka wygląda pysznie! 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad! :) uwielbiam taką marchewkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny garnek, przydałby mi się taki w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obiad wyglada niezwykle apetycznie. Zglodnialam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...