wtorek, 5 marca 2019

Sałatka przedwiosenna

Sałatka przedwiosenna

Nie wiem jak Wy ale ja o tej porze roku nabieram ochoty na lżejsze, kolorowe dania pełne warzyw, najlepiej świeżych. Na moim parapecie już rośnie szczypiorek i natka pietruszki, a dodatkowo zabrałam się za uprawę kiełków. Skłoniła mnie do tego otrzymana jakiś czas temu do przetestowania kiełkownica słoikową firmy Semini.To bardzo proste urządzenie składające się ze szklanego słoika, którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem (dzięki czemu roślina ma optymalne warunki wzrostu) oraz metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy. Taki słoiczek nie zajmuje dużo miejsca i prezentuje się bardzo estetycznie. Niewątpliwą zaletą jest również możliwość mycia kiełkownicy w zmywarce.
Samo użytkowanie to również niezwykle prosta sprawa wsypujemy nasiona do środka, zalewamy wodą na kilka godzin (lub całą noc), żeby się namoczyły, zakręcamy. Po namoczeniu wylewamy wodę przez nakrętkę. Potem już tylko wystarczy nasiona od czasu do czasu przepłukać (przepłukiwanie zmniejsza ryzyko powstania pleśni) i po kilku dniach mamy gotowe kiełki. Ja wyhodowałam już kiełki z soczewicy, które skończyły w tejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. Jestem bardzo zadowolona z tego urządzenia, małe, zgrabne i estetyczne a do tego łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu czystości. A Wy lubicie kiełki?
Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis.

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem)
  •  mała czerwona cebula
  • 4 jaja
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 2 garście kiełków
  • garść pestek dyni

Sos:
  • 1/4 szklanki oleju lnianego (ja zaopatruje się w niego w Skworcu)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • odrobina soli
Na talerzu układamy umytą sałatę, na nią ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jaja oraz pokrojone  ogórki i posiekaną cebulę. Całość posypujemy pestkami dyni i kiełkami. Składniki sosu mieszamy starannie ze sobą (najlepiej wrzucić do słoika, zakręcić i energicznie potrząsać) i polewamy sałatę przed podaniem.

 


sałatka z kiełkami

sałatka przedwiosenna


11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Pestki dyni i kiełki to mocne uderzenie składników odżywczych na przedwiośniu. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Własne kiełki bardzo mnie ekscytują!
    Jadłabym codziennie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda ta sałatka :) aż ślinka cieknie :) Zapisuję przepis w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka! Chyba jutro się skusze na podobną wersję ������

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo, sos chrzanowy! świetny pomysł do tych jajek :D sałatka wygląda pysznie...o tej porze roku ja także szukam lżejszych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna ta kiełkownica! Kiełki bardzo lubię, ale zawsze kupuję! muszę zgłębić temat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tęsknię za wiosną i takim jedzeniem. Kiełkownica powiem Ci że bardzo mnie zainteresowała!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham sałatki, idealne na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka wygląda przepysznie :) kiełki lubię bardzo ❤

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...