Jako, że inspiracji kulinarnych nigdy dość z przyjemnością sięgnęłam po książkę bardziej doświadczonej blogerki Joli Cupty zatytułowaną "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji" i przepięknie wydaną przez Edipresse. Twarda okładka, przyjemny w dotyku papier i apetyczne zdjęcia kuszą.
Już we wstępnie autorka zachęca do gotowania dla siebie i dla bliskich, bo w dzisiejszych zabieganych czasach domowe posiłki stają się luksusowe, a ich podawanie można traktować jako wyraz miłości.
Wracając do książki to ma ona bardzo ciekawy układ. Przepisy zostały podzielone ze względu na pory roku, a później w każdej już porze znajdziemy przepisy na poszczególne dni tygodnia z wyszczególnieniem śniadań, obiadów i kolacji. Na końcu znajdziemy także gotową listę zakupów oraz miejsce na notatki.
Jeśli chodzi zaś o przepisy to są proste i szybkie do wykonania, a składniki powszechnie dostępne. Autorka zadbała o dokładne odmierzenie porcji i szczegółowy opis wykonania każdej potrawy. Znajdziemy przepisy na dania tradycyjne jak owsianki czy jaglanki ale są też nieco bardziej oryginalne dania jak faszerowane bagietki, zapiekanka z klusek śląskich, czy jesienna sałatka z kaszą kuskus i pieczoną dynią.
Jest naprawdę pysznie, domowo i inspirująco nic tylko brać się za gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz