Dzień dobry, dziś propozycja idealna na śniadanie. Puszyste delikatne, w zachwycającym intensywnym kolorze, co tu dużo mówić, po prostu pyszne :)
Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
-
200 g puree z dyni
-
50 g jogurtu naturalnego
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
-
1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wymieszać puree dyniowe z jogurtem i
jajkami oraz tłuszczem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, lub jak ja beztłuszczowo. Podawać w ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru do ciasta
No no, kolorek mają rzeczywiście śliczny :D
OdpowiedzUsuńkolorek idealny ! ja poproszę porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńKolor naprawdę mają zacny <3
OdpowiedzUsuńPiękny kolor placuszków.Muszę koniecznie takie zrobić :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Kiedyś muszę zrobić, bo nie jadłam jeszcze takich :)
OdpowiedzUsuńteż próbowałam w tym sezonie takich placuszków! Wychodza przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńJa się piszę, uwielbiam wszystkie placki, racuchy itp. ;-)
OdpowiedzUsuńŚniadanie po królewsku;)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam naleśniki dyniowe, czas na racuszki:)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńZnam, pyszne są:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki! Takie śniadania od razu poprawiają mi nastrój :P Pycha :)
OdpowiedzUsuńPiekny kolor!
OdpowiedzUsuńOj kusisz, kusisz... :) Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTen kolor! Dyniowych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ależ wygladaja smakowicie, zjadłabym
OdpowiedzUsuńWyszły urocze! mam zamiar zrobić podobne!
OdpowiedzUsuńOdpłynęłam! Wyglądają bosko <3
OdpowiedzUsuńJa jestem za, jak zwykle kiedy w składzie jest dynia :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, tylko bez jajek...
OdpowiedzUsuńDynia nie przestaje zaskakiwać...tyle z niej można wyczarować. Świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPokochałam w tym roku wypieki z dodatkiem dyni :) kolejny przepis z dynią do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńCuda na talerzu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię za jej adaptowalność zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. :)
OdpowiedzUsuńMają cudny kolor! :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, a ja dziś zużyłam dynie do placków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńMuszę dziś wypróbować ten przepis. Właśnie kupiłam truskawellę z https://eterno.pl i muszę ją spróbować z placuszkami, bo jest przepyszna a myślę, że takie połączenie będzie dla mnie smakową nowością, jednak niewątpliwie bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńChyba spalone szczescie xd
OdpowiedzUsuńSkąd wziąść puree dyniowe...?
OdpowiedzUsuńUpiec dynię i zblendowac
Usuń