poniedziałek, 21 listopada 2016

Puszyste placuszki dyniowe

Dzień dobry, dziś propozycja idealna na śniadanie. Puszyste delikatne, w zachwycającym intensywnym kolorze, co tu dużo mówić, po prostu pyszne :) 
Spróbujcie koniecznie.

 

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
Wymieszać puree dyniowe z jogurtem i jajkami oraz tłuszczem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, lub jak ja beztłuszczowo. Podawać w ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru do ciasta







tarka i miarka

32 komentarze:

  1. No no, kolorek mają rzeczywiście śliczny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorek idealny ! ja poproszę porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor placuszków.Muszę koniecznie takie zrobić :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. Kiedyś muszę zrobić, bo nie jadłam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też próbowałam w tym sezonie takich placuszków! Wychodza przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się piszę, uwielbiam wszystkie placki, racuchy itp. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, uwielbiam placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam naleśniki dyniowe, czas na racuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placuszki! Takie śniadania od razu poprawiają mi nastrój :P Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj kusisz, kusisz... :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kolor! Dyniowych jeszcze nie jadłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wygladaja smakowicie, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszły urocze! mam zamiar zrobić podobne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jestem za, jak zwykle kiedy w składzie jest dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię podobne, tylko bez jajek...

    OdpowiedzUsuń
  16. Dynia nie przestaje zaskakiwać...tyle z niej można wyczarować. Świetne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pokochałam w tym roku wypieki z dodatkiem dyni :) kolejny przepis z dynią do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam dynię za jej adaptowalność zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie piękne, a ja dziś zużyłam dynie do placków ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę dziś wypróbować ten przepis. Właśnie kupiłam truskawellę z https://eterno.pl i muszę ją spróbować z placuszkami, bo jest przepyszna a myślę, że takie połączenie będzie dla mnie smakową nowością, jednak niewątpliwie bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba spalone szczescie xd

    OdpowiedzUsuń
  22. Skąd wziąść puree dyniowe...?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...