czwartek, 17 listopada 2016

Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami

Najpierw nie chciało mi się straszliwie i marzyłam żeby ktoś dla mnie specjalnie upiekł tort na urodziny. Później zachciało mi się obłędnie wyglądającego tortu z telewizyjnego programu "Bake of ale ciacho" ale gdy zobaczyłam na liście składników prawie 2 kilo cukru, odechciało mi się. Następnie nie miałam pomysłu, a gdy zaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło się kilka i tak powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :) 



Ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml wrzącej wody
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Jajko mieszamy z olejem i mlekiem, a następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy wrzątek i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (23 cm) pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu będzie przypominać kopczyk, możecie odciąć górkę jeśli chcecie mieć idealne równy torcik, ja ją jednak pozostawiłam, żeby było ciekawiej :)

Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalewamy ok 1/2 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Truskawki blendujemy dodając cukier do smaku, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy mus zacznie tężeć wykładamy go na ciasto czekoladowe.

Mus czekoladowy:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy.  Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie mieszając dodajemy je partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy.

Ptysie:
  • pół szklanki wody
  • 40 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka 
Zagotowujemy wodę z masłem i solą, do wrzątku dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka i zacznie tworzyć zbitą masę. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki. moje miały ok 2 cm. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Ostudzone kuleczki napełniamy śmietaną, ja po prostu wbijałam tylkę w ptysia i wciskałam śmietanę ile się dało. :) Kuleczki układamy na musie czekoladowym (ja najpierw rozsmarowałam na  nim resztkę śmietany, żeby jej nie wyrzucać). Można udekorować posypką czekoladową lub polać czekoladą. Smacznego

 

  



tarka i miarka

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Zabieram jeden talerzyk z torcikiem do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość pracowite, ale efekt znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to dobrze, że Ci się nie chciało, bo torcik Ci wyszedł przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ohh, ale obłęd! :D Super wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż by nam paluszki świerzbiły aby wyjeść te ptysie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Z musem truskawkowym, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ wypasiony ten torcik!!! Ptysie wyglądają na nim fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędny tort, tyle smaków w jednym cieście <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny tort, a pomysł na mini ptysie do dekoracji fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada pieknie, musiał byc bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  11. najpierw wyjadłabym te ptysie,a później resztę:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjawiskowo wygląda! Ciekawe jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda na bardzo pyszne i pracochłonne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...