Zawsze lubiłam eksperymenty kulinarne, ale od kiedy zostałam blogerką eksperymentuję jeszcze więcej, choćby za sprawą takich smakowitych przesyłek jak ta którą otrzymałam od House of Asia. Znalazłam w niej m.in. czarny ryż, którego nigdy nie próbowałam i to on mnie skłonił do połączenie azjatyckich smaków z naszymi polskimi. Wyszło ciekawe i oryginalne w smaku danie, które Wam polecam na zdrowy i pyszny obiad.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1/2 szklanki czarnego ryżu House of Asia
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 seler
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- łyżka oleju kokosowego
- 200 ml mleka kokosowego House of Asia
- 1 łyżeczka curry
- odrobina pieprzy cayenne
- garść rodzynek
- natka pietruszki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz, przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie.
Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
Ooo, zaskakujące!
OdpowiedzUsuńProste, a zapewne pyszne danie ;)
I ten ryż...takie fusion ;)
Uściski!
Lubię takie eksperymenty :) musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie wymyśliłaś, muszę kiedyś zrobić. Bardzo lubię czarny ryż.
OdpowiedzUsuńja bym tak nie zestawiła ale podziwiam odwagę ☺
OdpowiedzUsuńFajne smaki! :) Orientalnie zakręcone danie - też lubię wypróbować coś nowego w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZ selerem nigdy nie robiłam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńzaskakujące danie, wygląda super;)
OdpowiedzUsuńCiekawe bardzo !!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńLubię eksperymenty. Fajne, pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię eksperymentować :-) Super danie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! uwielbiam takie obiady
OdpowiedzUsuńWarto zapoznać się bliżej z czarnym ryżem, bo jest pyszny tak samo jak czerwony :D Super danie :D
OdpowiedzUsuńZ czarnym ryżem nie miałam jeszcze styczności. Niemniej jednak wygląda bardzo, bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czarny ryż i muszę przyznać, że Twoja propozycja jest bardzo zaskakująca i intrygująca! :)
OdpowiedzUsuńtakie curry musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :))
OdpowiedzUsuńWow! Biorę w ciemno to danie !
OdpowiedzUsuńJestem zaintrygowana, pyszne musi być, zrobię tylko mleczka kokosowego u mnie brak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kupiłam mlezko i pokusiłam się, zrobiłam i było pyszne! Z selerem curry jest boskie, idealnie pasuje, a nawet się nie spodziewałam. Dzięki za przepis, będę do niego wracać.
OdpowiedzUsuńintrygujące,curry z selerem nigdy nie jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków. Gratuluję pomysłu, danie super
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad i to było jedne z lepszych dań jakie jadłam. Pyszne połączenie i świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń