wtorek, 9 lutego 2021

Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem

 Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem

W wersji pierwotnej miał to być tort szwarcwaldzki, ale w międzyczasie okazało się, że granat, który od kilku dni czekał na przerobienie za chwile będzie nadawał się jedynie do wyrzucenia, a wiśnie w zamrażalniku mogą spokojnie jeszcze sobie poleżeć i poczekać na swoją kolej. I tak to powstał ten przepyszny tort z 2 kremami, jednym na bazie białych michałków, a drugim śmietankowym z dodatkiem pestek granatu. Do tego pyszne nieco ciężkawe ciasto czekoladowe, które w zasadzie jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatków. Do tego dzięki temu że jest dość "zbite" bardzo ładnie się kroi

 Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, do gładkości. Nie przerywając miksowania kolejno i powoli wbijamy żółtka, wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następni delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty. 

Jeśli boicie się, że nie uda się Wam równo przekroić, podzielcie ciasto na 3 części i upieczcie każdy placek oddzielnie (czas pieczenia będzie wtedy krótszy ok 15 minut na placek)

Krem michałkowy:

  • 150 g michałków (15 sztuk)
  • 50 g czekolady białej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 g mascarpone

W małym rondelku podgrzewamy kremówkę aż będzie bardzo gorąca  ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i pokruszone michałki. Powoli mieszamy aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.).

Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone i ubijamy przy pomocy miksera aż uzyskamy gęsty gładki krem.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce z 1 granatu 

Dobrze schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż krem będzie gęsty. Możecie go po ubiciu wymieszać z pestkami granatu. 

Złożenie tortu

 Tym razem blaty tortu nasączyłam lekko nalewką malinową, jeśli tort będą jadły dzieci do nasączenia możecie użyć np soku malinowego rozcieńczonego z wodą. Na pierwszy blat wykładamy krem michałkowy, przykrywamy drugim blatem na którym równomiernie rozkładamy krem śmietankowy i posypujemy go pestkami granatu lekko wciskając je w krem. Przykrywamy trzecim blatem i tort gotowy. Teraz pozostaje już tylko go udekorować ale to pozostawiam Waszej fantazji.


Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem

Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem



 

 


5 komentarzy:

  1. Mega smaczna bomba kaloryczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten torcik! Zjadłabym teraz kawałeczek albo dwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy do kremu z białych michałków można użyć śmietanki 36%?i czy jak robię z podwójnej porcji to mogę użyć 500 ml śmietanki zamiast 400 ml i resztę skł normalnie podwoić i będzie krem gęsty i stabilny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka 36 jak najbardziej się nada, myślę że te 100 ml nie powinno zrobić drastycznej różnicy dla gęstości kremu

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo🙂

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...