piątek, 26 lutego 2021

Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia

 Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia

Dziś zapraszam na  prosty deser bez pieczenia. Ot niby nic szczególnego: jabłka, bita śmietana i słomki ptysiowe z cynamonem, a zachwyca i czaruje smakiem. Może to ten cynamon? A może śmietankowa pianka? Musicie sprawdzić sami.

 Zawsze do jabłek dodawałam galaretkę lub żelatynę, tym razem użyłam budyniu i jestem zachwycona efektem, dzięki nie mu mas jabłkowa jest bardziej aksamitna i delikatna. Spróbujcie koniecznie. 

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (możecie zastąpić białym)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g)
  • opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć

Jabłka kroimy w kostkę taką ok 2x2 cm. Dodajemy odrobinę wody, cukier, sok z cytryny oraz cynamon i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy proszek budyniowy wymieszamy z wodą  i zagotowujemy całość mieszając. Tak przygotowane jabłka studzimy. Na dnie blaszki do pieczenia  (moja miała 23x33 cm) lub tortownicy, układamy równą warstwę słomek ptysiowych (można je zastąpić herbatnikami, ale słomki zwłaszcza te z cynamonem dają fajny smak) na słomkach rozprowadzamy równą warstwą ostudzone jabłka.

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady do posypania

Dobrze schłodzoną śmietanę i serek umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania gęstej masy. Ubitą śmietankę wykładamy na zimne jabłka, wyrównujemy i posypujemy po wierzchu startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe.

Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia

Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia

Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia

Cynamonowy jabłecznik bez pieczenia




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...