Zupełnie nie wiem czemu taka nazwa dla takiego pysznego ciasta. W zasadzie nie ma w nim nic nowego ani odkrywczego. Proste ciasto biszkoptowe z makiem i kakao, przełożone kremem budyniowym i dżemem do tego polane czekoladą, ale wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą i sprawiają, że ciasto smakuje fantastycznie.
Składniki na ciasto:
- 8 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 80 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 50 g wiórków kokosowych
- 70 g suchego maku
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dalej miksując, wlewamy stopniowo olej. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak a do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wykładamy łyżką do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak aby powstała szachownica, czyli np łyżka ciasta z makiem, łyżka tego z kakao, łyżka z wiórkami i tak dalej aż wyczerpiemy całe ciasto.
Pieczemy w 180 st. C 35 minut.
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 200 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
- 3-4 łyżki mleka
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Budyń i masło powinny mieć taką samą temperaturę, wtedy krem nam się nie zważy.
Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta. Ciasto przekrawamy na pół. Jeden z placków smarujemy 2/3 kremu. Na krem wykładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym smarujemy resztę kremu i polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Śmieszna nazwa, ale wygląda i prawdopodobnie smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńNazwa mnie przekonała ;)
OdpowiedzUsuń