środa, 27 października 2021

Ciasto migdałowe

 #współpraca

Ciasto migdałowe

Wiem jak lubicie ciasta składające się z kilku warstw, dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną propozycję i wbrew pozorom całkiem prostą w wykonaniu. Wszystko co musicie zrobić to ciasto ucierane, które następnie dzielicie na 3 części i pieczecie z różnymi dodatkami. Przełożenie to krem budyniowy, który na pewno się uda, jeśli będziecie pamiętali aby składniki miały tę samą temperaturę i odpowiednio długo utrzecie masło. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis.

Ciasto:

  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/4 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 mielonych migdałów lub drobno posiekanych płatków migdałowych (polecam od Skworcu)
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy kolejno po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i ostrożnie mieszamy z powstałym ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy migdały, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto z migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 30 minut. Podobnie postępujemy z ciastem makowym i kakaowym. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości możecie upiec 2 placki jednocześnie. 

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (40 g każdy) bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 200 g masła 

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera). Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Na koniec wlewamy amaretto i miksujemy.

Na blat kakaowy wykładamy połowę kremu. Przykrywamy blatem makowym, na który wykładamy resztę kremu i przykrywamy blatem migdałowym.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 50 g płatków migdałowych

Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy masło oraz przesiane kakao i dokładnie mieszamy. Lekko wystudzoną polewę wylewamy na ciasto. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi polewę.

Zamiast polewy można użyć czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

 Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień. 

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...