czwartek, 14 października 2021

Gargamel - ciasto piernikowe z kremem i jabłkami

 Gargamel - ciasto piernikowe z kremem i jabłkami

 Zupełnie nie wiem skąd taka nazwa tego ciasta, bo ono z żadnej strony nie przypomina czarnego charakteru z jednej z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. Za to wygląda bardzo efektownie i pysznie smakuje. Składa się z aromatycznych piernikowych placków pomiędzy, którymi znajduje się jabłkowa wkładka z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek, a całość połączona jest kremem z kwaśną śmietaną i obowiązkowo polana czekoladą. Do jesiennej kawy pasuje po prostu idealnie. 

Ciasto piernikowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy się połączą cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Wkładka jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść bakali ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)
  • szczypta soli


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami, a następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek i sodę, a na końcu ostrożnie łączymy z pianą z białek.  Wykładamy do blaszki (tej samej w której piekliśmy ciasto piernikowe) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Krem:

  • 1  kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady 
  • 3-4 łyżki mleka


Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) a następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy się połączą z masłem nie przerywając ucierania dodajemy  po łyżce śmietany.

Ostudzone ciasto piernikowe kroimy na pół i smarujemy  połową kremu, na który kładziemy warstwę jabłkową, na nią  resztę kremu i drugi placek piernikowy. Czekoladę kruszymy, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. 

Smacznego



Gargamel - ciasto piernikowe z kremem i jabłkami



 

 


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...