#współpraca
Dziś zapraszam Was na pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi, prosto, pysznie i bardzo aromatycznie. Przepis pochodzi z książki Upiecz to, w której znajdziecie więcej propozycji szybkich, zdrowych i smakowitych dań, które ucieszą wszystkie zmysły.
Wszystkie
przepisy są porażkoodporne – po prostu nie da się ich
zepsuć, także jeżeli z jakiegoś powodu boicie się włączać piekarnik z tą książką nabierzecie odwagi. Do tego wszystko czego potrzebujecie to deska do krojenia, nóż, naczynie do zapiekania i kilka powszechnie dostępnych składników.
Mnie zachwyciły opracowane przez autorkę plansze z podpowiedziami co z czym połączyć aby uzyskać coś pysznego
A teraz zapraszam na przepis:
- 5 małych lub 4 duże jabłka
- 25 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 gram orzechów włoskich
- 80 g daktyli
- 1 łyżeczka tymianku
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem, dodajemy drobno posiekane daktyle i orzechy włoskie oraz tymianek i mieszamy wszystko razem. Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie napełniamy nadzieniem i układamy w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C pieczemy ok 30 minut. Do momentu aż jabłka będą miękkie.
Pieczone jabłka uwielbiam, koniecznie z cynamonem. :)
OdpowiedzUsuńTakie jabłka zajadało sie w dzieciństwie. Pamiętam jeszcze jak wrzucaliśmy je do pieca kaflowego :D
OdpowiedzUsuń