Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie 2/3 wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Po co najmniej godzinie rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy na blaszkę do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor (ok 10 minut w 180 st. C)
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka)
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g borówek
- 5 białek
- szczypta soli
Miękkie masło ucieramy z serem i 1 szklanką cukru, a następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo pozostałą szklankę cukru i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Masę serową wykładamy na zapieczony spód, na wierzchu posypujemy borówkami, na borówki wykładamy pianę z białek, wyrównujemy i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 st. C
Smacznego
Czy ta pianę z białek mieszamy z masą serową czy wykładamy na masę?
OdpowiedzUsuńwykładamy na masę, już poprawiłam w opisie :)
UsuńUwielbiam sernik i borówki, więc to zdecydowanie przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, wygląda idealnie! Uwielbiam takie serniczki. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki. Nigdy nie dawałam owoców do twarogu. Bedę musiałą spróbować
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie. Jutro biorę się za pieczenie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pięknie :) dawno takiego nie jadłam i samymi zdjęciami namówiłaś mnie żeby zrobić coś podobnego.
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia serniki, jestem ciekawa czy jadła już taki.
OdpowiedzUsuńŚwietny. Sernik z borówkami lub jagodami to mój ulubiony. :)
OdpowiedzUsuńDo masy serowej - 2 szklanki cukru? Czy ta ilość może być zmniejszona?
OdpowiedzUsuńDobrze, że Pani zauważyła jakiś błąd się wkradł powinna być 1 szklanka :)
Usuń