czwartek, 1 grudnia 2016

Miodownik z nutellą

Dziś pierwsza z moich propozycji na świąteczny stół. Kruche miodowe ciasto, przełożone tradycyjnym krem z kaszy manny oraz nutellą tak dla urozmaicenia :). Prosto, elegancko i pysznie. :)


Ciasto:
  • 3 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • łyżka masła
  • łyżeczka sody
W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.

Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny, do smaku
  • pół słoika nutelli  lub innego kremu czekoladowego
  • tabliczka czekolady 
  • kilka łyżek mleka
Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy zimną kaszę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i próbujemy masę, aby nie była za kwaśna. Na pierwszy z upieczonych placków wykładamy połowę kaszy, przykrywamy drugim, który smarujemy nutellą. Kładziemy 3 placek i resztę masy z kaszy, przykrywamy ostatnim, który polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej.



 


30 komentarzy:

  1. Piękne ciacho, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eleganckie ciasto na świąteczne okazje - ja porwałabym już dziś kawałeczek do kawy :) Fajny pomysł z dodaniem nutelli! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku też przełożę tak piernika, moja Julcia będzie zachwycona, nie lubi powidła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale!!! Bardzo lubię takie ciasta.
    cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aguś ale pyszności, może tak podrzucisz mi kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada zacnie! Bardzo lubie to ciasto ale nigdy nie miałam odwagi sama zrobic! Musze sie skusić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. oo dawno nie jadłam tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto rewelacyjne, ciekawi mnie krem z kaszy manny, nigdy takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaaam prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Choć za miodem nie przepadamy to miodownik nam wybitnie smakuje a z nutellą to już w ogóle czad :D

    OdpowiedzUsuń
  11. bede robic tylko lubie aromatyczne bardziej wiec do ciasta dodam przyprawy piernikowej a za nutelle dam powidla;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta :-). Też zabieram się powoli za Świąteczne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja babcia robi miodownik, ale bez nutelli :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo elegancko się prezentuje. A w smaku? Na pewno rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Na sam widok aż ślinka cieknie! Te warstwy wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ładnie się prezentuje!
    Te warstwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No nie wiem... to ciasto z tych skladnikow raczej nie wyjdzie ale okej :) nie ma czym polaczyc takiej ilosci maki. Chyba ze czegos nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi wyszło jak widać na zdjęciu, jeśli nie chce się połączyć można dodać zawsze trochę więcej masla :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...