środa, 28 grudnia 2016

Gryczotto z kurczakiem

Idealna propozycja obiadowa, gdy mamy mało czasu, a chcemy by było smacznie i zdrowo. To danie robi się praktycznie samo, wystarczy od czasu do czasu zamieszać.

 

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania mieszanki warzywnej (kalafior, brokuł, marchewka)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny (lub w mniej zdrowej wersji rozpuszczona kostka rosołowa)
  • olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą wsypujemy kurczaka i krótko smażymy. Następnie wsypujemy opłukaną wcześniej kasze gryczaną. Przesmażamy chwilę, podlewamy częścią bulionu i zostawiamy niech się dusi na małym ogniu, gdy kasza wchłonie bulion znów go dolewamy. Po ok 7 minutach wrzucamy mieszankę warzywną, mieszamy i dusimy dalej, podlewając bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Gdy kasza i warzywa są miękkie danie jest gotowe. Mi zajęło jego przygotowanie ok 25 minut. Smacznego


8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne jedzonko :) Lekkie i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i sycąco zarazem. Po świątecznym obżarstwie pomysł na obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie zrobię, bo pyszne i faktycznie szybciutko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...