Dziś znów przepis na klasyka. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kremówkę uwielbiam i nie mogę się jej oprzeć. Delikatne, kruche, ciasto i budyniowy krem - prosto i elegancko.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- kostka margaryny
Mąkę siekamy z margaryną.
Dodajemy śmietanę i sól,
zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut.
Krem:
- 1 litr mleka
- 200 g. masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- łyżka cukru z wanilią
Jajka mieszamy ze szklanką
mleka i mąkami. Resztę mleka
gotujemy z cukrami i masłem,
dodajemy mieszankę mączno jajeczną, zagotowujemy. Masę wykładamy na placek, przykrywamy drugi i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
super przepis na weekendowy deser:)
OdpowiedzUsuńCo z piękny widok :) przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że to jakiś puszysty sernik :)
OdpowiedzUsuńKremóweczka wygląda cudnie :)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKremówka? Ja powiem zdecydowane TAK! :) Choćby nie wiem jakie specjały oferowały cukiernie... ja najbardziej lubię taką klasyczną, domową.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Piękny widok! Trudno by się było oprzeć 😍
OdpowiedzUsuńJaka wielka i bardzo kusząca ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremówki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremówki :-)
OdpowiedzUsuńjuż kilka lat nie jadłam..chyba czas sobie o niej przypomnieć
OdpowiedzUsuńOgólnie bardzo lubimy i kremówki i karpatki ale nie wiemy dlaczego bardzo rzadko się u nas te ciasta robi :/ :)
OdpowiedzUsuńWspaniały
OdpowiedzUsuń