Makowce japońskie
Jeszcze jedna makowa propozycja świąteczna - makowce japońskie w kształcie gwiazdek i choinek. Pięknie się prezentują. Są wilgotne dzięki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusicie?
Składniki
- 200 g maku
- 1/2 l. mleka
- 5 jabłek
- 140 g cukru pudru
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella)
- 6 jajek
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart) lub tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy w ulubiony sposób. Ja swoje polałam roztopioną czekoladą i posypałam posypką cukrową :) Smacznego
Czadowe foremki, świetnie się prezentuje takie kształtne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjakie fajne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten makowiec ale te foremki czarują podwójnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie makowce:) pięknie się prezentują w foremkach. Czyżby na prezent?:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentują i pewnie smakują rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńale ekstra foremki :D wygladają mega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńTen makowiec jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękne foremki <3 Makowca japońskiego nie znam, ale bardzo bardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają i do tego są zrobione w takich pięknych foremkach :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się rewelacyjnie :))
OdpowiedzUsuńsuper, a gdzie mozna dostac takie foremki?
OdpowiedzUsuńW tamtym roku robiłyśmy makowca japońskiego i naprawdę był dobry :)
OdpowiedzUsuńWitam. Chcialabym upiec ten makownik z gotowej masy makowej (nie mieszkam w PL i o mak tu ciezko,ale mase udalo mi sie kupic w rosyjskim sklepie)Jaka ilosc masy bylaby potrzebna i co ze skladnikow powinnam dodac,a co pominac?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ok 400 g powinno być ok co do składników to dodajemy wszystkie, tylko uważałabym z cukrem
UsuńPrzepraszam że się wtrącę. Jeśli ten wpis właścicielkę bloga urazi to można go usunąć. Ja też czasami piekę ten makowiec z gotowej masy, jeśli chcesz spojrzeć to mam go tutaj http://www.smakiweroniki.pl/950,makowiec-japonski.html
UsuńForemki rewelacyjne
OdpowiedzUsuń