wtorek, 3 stycznia 2017

Ptasie mleczko

Witam Was serdecznie w Nowym Roku moi mili. Ja postanowiłam zacząć go od klasyki. Ptasie mleczko często robiła nam mama, wszyscy uwielbialiśmy jego delikatny piankowy smak i ta miłość została nam do dziś, bo gdy je zrobiłam na święta zniknęło w tempie błyskawicznym. A Wy znacie, lubicie to ciacho? :)



Warstwa kakaowa:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Żelatynę zalewamy ok pół szklanki  zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka  z solą ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Tortownicę (26 cm) wykładamy herbatnikami, a na herbatniki wykładamy masę kakaową. Odstawiamy do lodówki, by stężała.

Warstwa żółta:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • herbatniki ok 2 opakowań
  • 1 galaretka czerwona 
Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego






22 komentarze:

  1. Dla mnie to nowość, nie znałam wcześniej takiej wersji ptasiego mleczka:) Zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Takie leciutkie i delikatne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite te ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda rewelacyjnie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, czy dałoby się takie zrobić z agarem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o takim cieście, ale nigdy nie jadłam. Nie używam żelatyny, więc nie zrobię, ale domyślam się, że wyszło smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast żelatyny ,proszę dodać żółtą galaretkę w mniejszej ilości wody.)

      Usuń
  8. Pyszności, z chęcią wpraszam się na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chetnie zjadłabym kawałeczek tego delikatnego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój mąż byłby zachwycony tym ciastem, uwielbia takie desery

    OdpowiedzUsuń
  11. Klasyka, a ja jednak nie znałem tego ciasta. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie skusiłbym się na większy kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto , smakowałoby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak puszyście i lekko... mniam:)
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie klasyk, tylko że u mnie w domu robiło się na mleku skondensowanym albo na śmietanie zamiast jajek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak, to ciasto bardzo szybko wciąga :D Je się błyskawicznie i rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie. Tylko szkoda że jest na surowych jajkach :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja mama robiła podobny torcik, tylko zamiast herbatników była jeszcze warstwa śmietanowa. Super deser :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...